Default Header Image

Filiera Universitară Francofonă în Medicină

Cooperarea internațională reprezintă una dintre prioritățile activității Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. În acest cadru, o axă importantă îi revine cooperării cu Franța și țările francofone. Din 1997, Universitatea este membru titular al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), iar în 1998, cu suportul AUF, în cadrul Facultății de Medicină Generală a fost creată Filiera Universitară Francofonă, unde mediciniștii autohtoni își fac studiile în limba franceză. Prin crearea filierei, sunt puse bazele unor cooperări de lungă durată cu universitățile din Angers și Nantes, Franța și Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia. Aceste parteneriate ne-au permis să dezvoltăm o largă rețea de parteneri spitalicești, oferind stagii profesionale pentru studenți, medici rezidenți, precum și stagii de perfecționare pentru cadrele științifico-didactice ale USMF „Nicolae Testemițanu”. Grație burselor AUF, mai mult de 600 de studenți, rezidenți și profesori au beneficiat de stagii lingvistice, profesionale și de cercetare în universitățile partenere francofone. Studenții Filierei Universitare Francofone, care beneficiază de formări privilegiate și de mobilități în Franța, Belgia și România, au un impact major atât asupra evoluției competențelor lor, cât și a mentalității și atitudinii. Aceasta constituie un potențial important pentru promovarea reformelor în întregul sistem de sănătate al Republicii Moldova. Stagiile profesionale sau de instruire oferă studenților noștri competențe incontestabile și contribuie la implementarea noilor metode de instruire, a metodelor moderne de diagnostic și de tratament, precum și la promovarea reformelor în sistemul de sănătate al țării.

Datorită schimului de experiență și proiectelor implementate a avut loc o îmbogățire continuă valoroasă a cunoștințelor și abilităților profesionale ale pedagogilor, studenților și rezidenților noștri. Pe parcursul anilor au fost organizate multiple conferințe, ateliere, simpozioane și mese rotunde la diferite specialități medicale. Ne mândrim cu profesorii noștri care au susținut cu succes teze de doctorat prin co-tutelă cu Universitățile din Angers, Grenoble și Universitatea Liberă din Bruxelles. În conformitate cu strategia de dezvoltare a USMF, instituția noastră continuă mereu să construiască un spațiu universitar francofon favorabil, să promoveze excelența în calitatea instruirii, a cercetării și a guvernanței.

În prezent, Filiera Universitară Francofonă în Medicină este reprezentată de circa 80 de tineri francofoni – inteligenți și dinamici, fericiți să-și construiască viitorul profesional, având ca limbă de comunicare limba franceză. Corpul profesoral al FUF este reprezentat de mai mult de 50 cadre științifico-didactice.

Pentru a face studiile în grupă francofonă, studenții trebuie să posede un bun nivel de limba franceză și să depună o cerere de înscriere la decanatul Facultății de Medicină nr. 1.

 

Contacte:

Veronica Ichim, responsibilă filieră

telefon: +373 22 205 102

e-mail: veronica.ichim@usmf.md